Een nieuwe motorhome
 
Koop je een nieuwe motorhome dan krijg je van de verkoper een roze formulier : een aanvraag tot inschrijving van een voertuig. Hierop heeft de verkoper de nodige gegevens over het voertuig ingevuld. Daarmee ga je naar een DIV –centrale.
 
Je kan echter alleen terecht de dagen dat de douane aanwezig is. Tot hier is alles gratis. Nu kan het voertuig worden verzekerd. Je hoeft dus geen fiscale zegel meer te betalen en op kampeerwagens wordt ook geen BIV (belasting op inverkeerstelling) geheven.

Nu moet je met het voertuig naar de autokeuring. Hier wordt het gewicht bepaald, wordt nagekeken hoeveel personen in het voertuig mogen worden vervoerd. Zie hierover bij gewicht en aantal personen. Verder wordt het voertuig volledig gekeurd zoals een gebruikt voertuig.

Nu mag je de straat op tenminste nadat je de wegentaks betaalde. Zie onder het hoofdstuk wegentaks. 
 
 
Indien U dit wenst kan Urbano deze eerste autokeuring voor U doen. 
 
Een tweedehandse motorhome
 
Koop je een occasiemotorhome dan verloopt de procedure enigszins anders.

Eerst moet je namelijk een administratieve keuring krijgen als voertuig van een nieuwe eigenaar. D.w.z. dat je met de boorddocumenten van de vorige eigenaar naar het keuringsstation gaat: (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest en keuringsbewijs). Op de keuring wordt je nu het roze formulier , aanvraag tot inschrijving, meegegeven. Nu ga je met deze documenten naar je verzekeraar en verloopt de procedure als bij een nieuwe kampeerwagen.

Nadat alle formaliteiten werden geregeld moet je met de kampeerwagen nu terug naar de keuring.

Indien je reeds een nummerplaat hebt, wordt het inschrijvingsbewijs opgestuurd. Nu duurt het een paar dagen langer alvorens je in het bezit bent van de nodige documenten.