Drinkwater en afvalwater

Drinkwater

Iedere motorhomegebruiker kent de plaatsen, buiten de campings, waar je al dan niet tegen betaling kan gaan staan. Op vele van deze voor deze standplaatsen voor motorhomes wordt voorzien in een minder of meer uitgebreide dienstverlening: gaande van een eenvoudig waterkraantje tot toiletten en een zuil waar tegen betaling water kan worden ingeslagen.
 
Let op bij het gebruik van de aanwezige slag en kraan. Dikwijls neemt men het niet zo nauw met het gebruik ervan. De tank van het chemisch toilet reinigen en het gebruik voor drinkwater wordt nogal eens nonchalant met dezelfde slang gedaan. Een besmetting is dan ook niet verwonderlijk.

Gebruik dan ook bij voorkeur je eigen slang en liefst een verschillende voor je chemisch toilet en je drinkwater. Spoel best even de slang door zodat aanwezige bacteriën minder kans krijgen. Door bacteriedodende zeep mee te nemen kan je de aanwezige kraan schoonmaken alvorens de waterslang aan te sluiten.

In sommige landen bevat het water meer bacteriën dan bij ons. (Wij zijn een beetje verwend op hygiënisch gebied). Het spijsverteringsstelsel van de plaatselijke bevolking heeft zich hieraan aangepast. Wij zouden met erge darmproblemen kunnen worden geconfronteerd. Gebruik dus in die landen water dat 100% zuiver is of gebruik flessenwater.
 
Het water dat je in je tank hebt opgeslagen bederft net zoals andere dranken als het enkele dagen in de tank zit. Ofwel neem je niet te veel water ineens mee ofwel zorg je dat er regelmatig aanvoer is van vers water door regelmatig bij te vullen. Bacteriën gaan zich immers snel ontwikkelen mede onder invloed van de dikwijls hoge omgevingstemperatuur.

Je kan natuurlijk chemisch ingrijpen door chloortabletten toe te voegen (speciaal voor drinkwater).

Een eenvoudiger middel is het gebruikte water gedurende 5 minuten te laten koken alvorens het te gebruiken voor menselijke consumptie. Nog een ander middel is dit water uitsluitend te gebruiken voor de vaat of andere niet dadelijk consumptiegerichte activiteiten en voor de bereiding van je gerechten flessenwater te gebruiken.

Nog een tip: zorg ervoor dat je de watertanks volledig leeg laat en droogt als je de motorhome stalt.

Reinig je tank tenminste één keer per jaar. Gewoonlijk is er een grote opening aan je watertank waarlangs je de binnenzijde gemakkelijk kan reinigen.
 
Gebruik hiervoor een sodaoplossing. Nadat je de binnenzijde van de tank hebt gereinigd moet je de leidingen doorspoelen met de sodaoplossing, laat een tijdje weken en spoel dan door met een bleekmiddel. Op 10 liter water voeg je 10 cl bleekmiddel (natriumbicarbonaat) toe. Zorg dat de oplossing zich in alle leidingen kan verspreiden. Zet dan alle kranen even open en laat een etmaal rusten. Spoel nu goed door zodat alle resten van de oplossing verdreven zijn. Ook de tank goed naspoelen.

Nog een mogelijkheid om zeker te zijn van de kwaliteit van je watervoorraad is het plaatsen van een speciale waterfilter. Bij een langere rustperiode van je camper haal je het filterpatroon uit de houder en na doorspoelen met zuiver water stofvrij wegbergen. De leverancier zal je de nodige instructies geven over de verschillende mogelijkheden.
 

De afvaltank


Het hoeft geen betoog dat in de afvaltank van je motorhome allerlei etensresten terechtkomen die gaan gisten en bacteriën die zich tegoed doen aan die welgekomen afvalwaters.
 
Die bacteriën zorgen dan ook voor de nodige geurtjes en alhoewel de ‘sifon’ ervoor zorgt dat die geuren niet terug in het woongedeelte terechtkomen ontkom je er toch niet aan dat het leven onaangenaam wordt in je dure motorhome door die kwalijke geurtjes.